Les persones amb grup sanguini O estan més protegides de la Covid-19

Les persones del grup sanguini O estan més protegides davant el contagi de la Covid-19. Així ho conclou un estudi elaborat pel Banc de Sang i Teixits i la Universitat de Barcelona, fet entre donants de sang catalans i que evidencia la relació entre el grup sanguini i el risc de patir un contagi per coronavirus. La revista Blood Transfusion d’aquest novembre publicarà el treball català. En concret s’han evaluat prop d’un miler de donants que han passat la Covid-19 i que no tenien d’altres malalties associades. S’han seleccionat entre els donants de plasma que han superat la malaltia.

També s’han estudiat malalts a l’hospital que han rebut sang en el seu tractament. D’aquests estudis s’extreu que els donants de sang del grup O tenen un “risc significativament més baix d’infecció” que el de la resta de grups sanguinis. Aquest fet pot explicar perquè les persones del grup O tenen més defenses o anticossos anti A i anti B- contra els antígens amb què s’expressa el virus SARS.CoV-2. També es demostra que els grups sanguinis tenen influència no només en el risc de contagi sinó també en l’evolució de la malaltia. O que els donants del grup sanguini A poden tenir més risc de contagi segons aquest primer estudi de relació entre els grups sanguinis i la Covid.

Entre els donants, un 42% són del grup A i un 47 del grup O. En canvi, entre els donants infectats, les persones del grup A pugen fins el 47% i les del grup O baixen al 41%. L’investigador principal, Eduardo Muñoz, explica que “les persones del grup A tenen anticossos contra la sang del tipus B; els del grup B tenen anticossos contra el grup A; els AB no tenen anticossos i els del grup O tenen anticossos contra l’A i el B. L’anomenada proteïna S del virus té una estructura similar a la dels grups sanguinis ABO i això fa que, quan el virus arriba a l’organisme d’una persona del grup sanguini O, el seu cos reacciona utilitzant els anticossos que hi ha a la sang per atacar el virus, dificultant-ne la propagació al nostre organisme” conclou Muñoz.

L’edat molt més avançada dels malalts junt a un sistema immune afeblit fa que el risc sigui el mateix independentment del grup sanguini. L’estudi ha estat elaborat pel Banc de Sang i Teixits, en col•laboració amb el Departament d’Estadística de la Universitat de Barcelona i als 13 hospitals on el Banc de Sang té un espai fix de donació i transfusió. El treball complet es pot trobar a donarsang.gencat.cat/covidgrupsanguini.