Les persones grans i els menors de 4 anys, els més vulnerables als cops de calor

Amb l’escalfament global, les onades de calor són cada vegada més freqüents. Convé tenir més en compte que mai els consells dels professionals de la salut per evitar que això ens afecti. Especialment, les persones grans i els infants menors de 4 anys.

Les recomanacions bàsiques són:

  • Evitar l’exposició al sol a la part central del dia, entre les 12h i les 16h.
  • Utilitzar protecció solar, barrets i ulleres de sol
  • Hidratar-nos sovint, encara que potser no tinguem sensació de set.

I és que un dels motius pels quals s’apunta la gent gran com a col·lectiu especialment vulnerable als cops de calor és que, amb els anys, el cos va perdent aquesta sensació de set que ens alerta de la falta d’aigua. A banda, el metabolisme del cos s’alenteix i també té més dificultats per termoregular. Als infants, per la seva banda, els passa a l’inrevés: aquest metabolisme encara està en desenvolupament i fins als 4 anys encara pot tenir problemes per fer una correcta termoregulació. En aquest sentit, cal vigilar molt la circulació de l’aire en els nadons que aquests dies calorosos circulen dalt del cotxet.

A l’hora d’hidratar-nos, és important també tenir algunes precaucions. Per una banda, ingerir de cop una quantitat molt gran de líquid pot provocar un excés de sudoració que impedirà al cos aprofitar aquesta aigua. De l’altra, encara que ens pugui venir molt de gust, una beguda excessivament freda també pot resultar contraproduent.

Pel que fa als qui surtin a fer exercici, s’ha d’ampliar encara més l’horari d’exposició al sol a evitar. Convindria limitar aquest tipus de sortides a les primeres hores del matí o ja cap al vespre.