Les vinyes històriques de Terrassa, al descobert

La història de la Terrassa industrial és molt coneguda per la població, però pocs saben de la història de les seves vinyes. Com a conseqüència, molts desconeixen que en el seu moment, durant els segles XVIII i XIX, la ciutat era una de les capitals vinícoles de Catalunya.

Ara bé, la Fil·loxera va arribar a Terrassa, i va acabar amb els ceps i la producció de raïm. Des de llavors les construccions dedicades a aquest ofici van quedar obsoletes, i la ciutat va apostar per la indústria tèxtil.

A dia d’avui és difícil trobar proves d’aquest passat a la ciutat, però encara n’hi ha alguns remenents amagats entre la pols. Ara fa 10 anys, l’enginyer i divulgador cultural Santi Rius va topar-se amb un grup de restes pròpies del cultiu de la vinya en els camps de Can Canya, al costat de l’Hospital de Terrassa. 

Aquí s’hi troben una cabana, un pou d’aigua amb un safareig on s’hi feia Brou Bordelès, un pesticida propi per la vinya, i dues sitges on es guardava i premsava el raïm.

Un segle de desús i abandonament ha fet que aquestes estructures per cultivar ceps i vinyes es trobin molt deteriorades. Ara la vegetació cobreix la major part de la seva superfície i només se’n conserva una fracció del que un dia havien estat. Amb això però, n’hi ha prou per poder conservar viu aquest fragment de la història i identitat de Terrassa que un dia es va perdre.

Podeu conèixer més sobre la història de Terrassa, els seus racons i la seva memòria històrica en el següent enllaç: Records de Terrassa

Celler cooperatiu de Terrassa a principis del segle XX

Celler cooperatiu de Terrassa. 01/01/1940
Autor: J. Altimira

Vinyes a l'ermita de Sant Miquel de Toudell

Vinyes a l’ermita de Sant Miquel de Toudell. 01/01/1950
Autor: Carlos Duran Torrens

Notícia relacionada: