L’escalada de la grip satura les urgències dels hospitals però no n’afecta l’activitat quirúrgica

Els serveis d’urgències als hospitals terrassencs estan desbordats. La grip està en fase d’escalada i moltes persones, especialment en l’etapa dels 20 als 50 anys, hi acudeix amb símptomes de febre. L’ocupació de llits ha pujat, especialment amb gent gran o amb patologies prèvies. La situació a les urgències pediàtriques s’ha estabilitzat en baixar els casos de bronquiolitis.

Tant des de Mútua com des del Consorci Sanitari es demana a la població que faci un ús racional del serveis d’urgències i que només hi acudeixin en cas necessari. La febre, diuen, no és cap emergència i la recepta sempre és la mateixa: beure molta aigua i prendre ibuprofè o paracetamol. Després, anar al CAP a les hores d’atenció continuada evitant sempre acudir a les urgències.

A la Mútua, la darrera setmana de novembre, la més recent amb dades confirmades, a tot el Vallès van pujar un 24 per cent els casos de grip diagnosticats. En canvi van baixar un 39 per cent els de bronquiolitis i un 36 per cent els de Covid. Esther Calbo, directora del servei de Malalties Infeccioses, assegura que la saturació a urgències no ha suspès ni reprogramat cap intervencions quirúrgica. Als mesos de desembre i gener ja no es es programen intervencions amb ingrés i només se’n fan d’ambulatòries, L’activitat oncològica no s’atura mai.

A les urgències de l’Hospital de Terrassa aquests dies atenen més de 400 persones, quan la mitjana és de 320 a-350. Han hagut d’habilitar nous espais al costat d’urgències amb 24 llits i quan es possible, s’afavoreix l’atenció domiciliaria. Segons Sara Graell, cap del servei d’Urgències del Consorci Sanitari, hi ha 31 ingressos diaris de mitjana, gairebé doblant la mitjana que hi havia fins ara. A l’Hospital tampoc no han desprogramat cap cirurgia.