Recreacio Molecula Excitada Per Raigx Carles Serrat Jurado Eseiaat

L’ESEIAAT crea un mètode per fragmentar selectivament molècules amb raigs X làser

Carles Serrat Jurado,  investigador del Departament de Física i professor de  l’ESEIAAT, ha desenvolupat un estudi molt prometedor, amb el qual ha demostrat que es pot excitar una molècula de manera selectiva si es bombardeja amb polsos de raig X durs làser, és a dir, sense tocar les molècules que l’envolten. La recerca, publicada per la revista científica The Journal of Physical Chemistry, ha generat expectació entre la comunitat científica. I és que la manipulació selectiva de molècules és un dels grans reptes de la ciència.

Les noves tecnologies que utilitzen làser per enviar polsos de raigs X durs fan possible l’eliminació selectiva dels centres actius de molècules en organismes vius. Aquest camí que obre la porta a futurs tractaments de malalties infeccioses o del càncer. Aquestes tecnologies s’experimenten en els Làser d’Electrons Lliure, grans infraestructures científiques que permeten emetre polsos de raigs X en mol·lècules. Actualment, hi ha més d’una vintena de FEL en funcionament al món i altres 20 més en fase de construcció o planificació.

Recreacio Molecula Excitada Per Raigx Carles Serrat Jurado Eseiaat

Recreació gràfica realitzada per Carles Serrat que il·lustra una molècula excitada per polsos de raigs X. [Font: ETSEIAAT]

Ara, Carles Serrat  comprovarà si la seva proposta, factible teòricament, també funciona a la pràctica utilitzant el FEL de raigs X durs.  Con el que va funcionar per primera vegada al món, ara fa 12 anys, a la Universitat d’Standford (Califòrnia, Estats Units).

La UPC s’incorpora a la xarxa WavemiX

Gràcies a aquesta investigació, finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació, Carles Serrat ha entrat a formar part de l’exclusiva xarxa WavemiX. Esta integrada per les universitats i centres d’investigació en làsers de raigs X més reconeguts de tot el món, com  el Massachusetts Institute of Technology (MIT), les universitats de Harward, Cambridge, Oxford, Berkeley o La Sorbone. Wavemix és un projecte internacional que, actualment, acull una desena de projectes que volen aconseguir canvis disruptius en la ciència a través de la utilització dels FEL.

La proposta de Carles Serrat és un d’aquests projectes seleccionats, de manera que ara la UPC està per primer cop representada a WavemiX.