L’ESEIAAT i l’EUIT patenten un sistema electromecànic de purga i neteja d’equips de seroteràpia

Un grup d’investigadors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT)  i de l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) han patentat un innovador sistema electromecànic que purga i neteja els tubs dels equips de seroteràpia. D’aquesta manera, s’evita que el fàrmac quedi retingut en l’equip de perfusió i el pacient rep la totalitat de la dosi prescrita, no es malbaraten medicaments i no es contamina el medi ambient.

Dos professors i investigadors de l’ESEIAAT, Javier Álvarez i Javier Freire; Adelina García, infermera i professora de l’EUIT i Daniel Garcia Magariñoes, enginyer de l’ESEIAAT, són els 4 professionals que formen el grup de treball que ha fabricat i patentat l’invent.

Existeixen altres sistemes de purga d’equips de perfusió al mercat però són manuals. Aquest és totalment automàtic, evita el contacte del líquid amb la vàlvula i, per tant, no hi ha risc de contaminació.

Aquest invent té una segona ampolla de sèrum fisiològic connectada en forma d’Y al tub que administra el fàrmac i un sensor òptic instal·lat al dispositiu de degoteig. Quan no arriba medicament, el sensor activa l’electrovàlvula i aquesta tanca el tub per on baixa el medicament i connecta el sèrum. D’aquesta manera, el medicament retingut al tub baixa i s’acaba d’administrar al pacient.