L’ESEIAAT participa en un projecte internacional per redissenyar els satèl·lits d’observació de la Terra

Investigadors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) lideren a Espanya el projecte europeu DISCOVERER. En el marc d’aquest projecte, el dia 3 de juny, a les 17:29 UTC, al Centre Espacial Kennedy (Florida, EE.UU), es llançarà el satèl·lit SOAR amb destinació a l’Estació Espacial Internacional, des d’on es desplegarà en òrbita. El projecte DISCOVERER està coordinat per la Universitat de Manchester (Regne Unit), i està dotat amb 5,7 milions d’euros pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. La participació de la ESEIAAT en aquest projecte se centra en la cerca d’oportunitats de negoci i d’un nou mercat que pugui interessar al sector empresarial aeroespacial.

El projecte Discoverer té l’objectiu de redissenyar els satèl·lits d’observació de la Terra (EO) per fer-los molt més petits (Cubesats) perquè puguin orbitar en altituds molt inferiors a les actuals. En aquesta tasca hi participen els de l’ESEIAAT de la UPC Daniel Garcia-Almiñana, Sílvia Rodríguez-Donaire, Xavier Roca Ramon i Miquel Sureda Anfrés.

El satèl·lit SOAR es controlarà des d’una estació terrestre de la Universitat de Manchester on es duran a terme i s’analitzaran els experiments a bord. Les dades rebudes del satèl·lit es retornaran als científics que estudiaran les interaccions entre l’atmosfera residual en aquestes òrbites baixes i els nous materials desenvolupats, que podrien reduir la fricció i augmentar el rendiment aerodinàmic.

L’investigador de la ESEIAAT Daniel Garcia, coordinador de DISCOVERER a Espanya, afirma que “el satèl·lit representa la culminació d’una enorme quantitat de desenvolupament tecnològic durant molts anys. Amb el projecte europeu DISCOVERER estem creant les bases per dissenyar satèl·lits capaços d’explotar els efectes aerodinàmics en òrbites terrestres molt baixes, alhora que mesurem paràmetres atmosfèrics com la densitat i la composició”.

Actualment ni les agències espacials ni les empreses del sector aeroespacial utilitzen franges orbitals tan baixes per les dificultats tècniques que comporta, degut a la presència d’una tènue atmosfera que genera resistència en els enginys aeroespacials, i també a causa d’elements molt reactius, com l’oxigen atòmic, que acaben degradant-los en poc temps. En aquest sentit, tal com assenyala Daniel Garcia, “aquest llançament és una fita clau, perquè obre el camí a l’ús regular d’òrbites molt baixes per a missions comercials“.

El vessant docent del projecte
A la UPC aquest projecte té també un vessant docent molt interessant, ja que està obert a la participació de l’estudiantat. “D’aquesta manera, els motivem amb un projecte real que tindrà una incidència real”, explica Garcia. Un grup de 61 estudiants dels graus en Enginyeria en Vehicles Aeroespacials, Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials i del Màster Universitari en Enginyeria Aeronàutica han participat en la iniciativa amb els seus treballs de fi de grau i de fi de màster, i amb pràctiques al grup de recerca Turbulence and Aerodynamics in Mechanical and Aerospace Engineering Research Group (TUAREG), on han resolt diferents aspectes tant científics i tecnològics, com especialment econòmics.

Aquesta és la web de Discoverer.