L’estat d’alarma genera més d’un miler de consultes sobre lloguers i hipoteques

L’Oficina d’Intermediació en Hipoteca i Endeutament del Lloguer de l’Ajuntament de Terrassa ha atès un total de 1.158 consultes relacionades amb lloguers i hipoteques des del 16 de març. És una de les noves dades que ha comunicat avui el consistori egarenc en l’actualització setmanal dels diversos indicadors facilitats pels serveis municipals essencials. D’aquestes 1.158, més de la meitat, 631, eren per temes relacionats amb les moratòries previstes al Reial Decret Llei 11/2020. La majoria, 580, eren per lloguers, mentre que les 51 restants eren per hipoteques. A més, s’està fent el seguiment d’expedients per realitzar intermediació en 149 casos i s’han fet 26 requeriments de lloguer social. Per la seva banda, l’Oficina d’Intermediació en Ocupacions ha rebut, també des del 16 de març, un total de 180 trucades per resoldre dubtes i gestions sobre desnonaments programats i l’obligació dels grans tenidors a oferir un lloguer social a famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, s’han obert 66 expedients per incompliment d’aquest darrer deure. Ja s’estan gestionant 37 propostes de lloguer social, 29 de les quals ja tenen el vist-i-plau del propietari. A les vuit restants encara s’espera resposta per part del tenidor. Encara amb relació a l’habitatge, el Servei de Suport a Comunitats Veïnals ha treballat amb un total de 83 casos i l’Oficina Municipal d’Atenció a la Pobresa Energètica i Promoció de l’Eficiència Energètica ha obert un total de 23 nous expedients.

Pel que fa al transport públic i la mobilitat a la ciutat, continua creixent paulatinament. Així, si la setmana passada els usuaris diaris dels autobusos urbans eren 8.000 passatgers, a 20 de maig ja han pujat a 9.400. Tot i l’augment, continua sent un percentatge baix respecte l’habitual en aquestes dates: el 18%. De la mateixa manera, els desplaçaments en vehicle privat mostren un increment del 3’5% respecte la setmana passada, la qual cosa significa una reducció del 48’5% del trànsit mitjà. Aquest major moviment de vehicles ha frenat la gran davallada de contaminació atmosfèrica i acústica que s’havia registrat durant la Setmana Santa, quan només podien treballar els serveis considerats essencials.

Des de l’Ajuntament, continuen en marxa les campanyes d’inspeccions de residus i d’obres. La primera, iniciada el 13 d’abril, ha realitzat ja 217 inspeccions, 56 de les quals aquesta última setmana. Les sancions imposades per aquest equip d’inspeccions de residus ascendeix ja a 27.419€. El 80% dels infractors continuen sent particulars. Les campanya d’inspeccions d’obres privades i de companyies de serveis es van iniciar el 6 de maig, des de llavors, s’han realitzat 267 inspeccions que han servit per detectar 19 obres sense llicència.

En l’àmbit dels serveis socials, aquesta setmana s’han sumat 209 noves atencions presencials a persones en situació de vulnerabilitat, arribant a un total de 2.805. Les xifres són encara majors si ens fixem en l’atenció telefònica: 2.154 consultes aquesta última setmana per a un total de 15.321 des que va començar l’estat d’alarma. Les persones sense sostre que rebien atenció al Centre d’Acollida Frederic Soler, ara mateix amb 29 homes i 11 dones, han estat traslladades a l’Alberg de Joventut, on fins ara hi havia l’espai per a famílies. Aquest servei, actualment acollint 9 infants i 5 adults, s’ha reubicat a l’Església Unida. El Centre de Distribució Social d’Aliments de Terrassa ja ha distribuït 5.424 lots d’aliments, mentre que el Servei d’Àpats a domicili acumula un total de 14.399 menús per a 318 persones.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha realitzat 1.153 actuacions de seguiment i 62 d’urgència, mentre que el Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Genère ha facilitat 248 atencions a un total de 57 persones.

Si ens fixem en els indicadors laborals, la bona notícia és que 119 persones han trobat feina gràcies al Servei d’Ocupació – Foment de Terrassa SA. A més, s’han atès un total de 3.652 persones de la ciutat, mentre que els assessoraments i comunicacions per correu electrònic a empreses egarenques arriben als 4.483. També s’han atès empreses des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa, on, de les 651 atencions telemàtiques, 178 han estat sobre les ajudes per superar l’actual crisi sanitària i econòmica. Malgrat aquesta situació, el Servei d’Emprenedoria i Economia Social ha rebut 18 consultes sobre la creació de noves empreses. Són, però, el percentatge més petit del total de 163 atencions individuals d’aquest servei: el més majoritari el suposen les consultes sobre la reactivació de l’activitat econòmica, un total de 55.

Finalment, les anul·lacions de vacances, quotes de gimnàs i escoles i moratòries de lloguers han estat els temes principals de les consultes fetes al Servei de Consum. Des del 13 de març, aquesta oficina ha realitzat 508 gestions. Una mica més de la meitat, 266, estaven directament lligades a la Covid-19.