L’estiu és un bon moment per deixar de fumar, si saps com

Per primera vegada en 7 anys, el nombre de fumadors a Catalunya ha augmentat. La prevalença ha passat del 24 al 25,6% de la població. La nova llei d’addicions, que elabora el Departament de Salut de la Generalitat i que s’espera que estigui enllestida d’aquí a un any, busca reduir-ne el consum.

Així, per exemple, el nou text legal prohibirà fumar a l’interior dels vehicles privats i a les parades de transport públic i a les terrasses dels bars (encara que estiguin a l’exterior), entre altres noves limitacions.

A banda de les normatives i de les prohibicions, la motivació i la determinació personal és fonamental per deixar aquest hàbit. Els experts diuen que durant les vacances d’estiu, quan es redueix l’estrès, podria ser un bon moment per aconseguir deixar de fumar definitivament.

El primer pas, diuen, és fixar una data (un dia D), definir els motius pels quals es vol deixar el tabac i visualitzar-se a un mateix com a no fumador. A partir d’aquí, els professionals sanitaris estableixen el tractament que cada persona necessita. Per superar la dependència física existeixen fàrmacs –teràpia substitutòria de nicotina i la vareniclina, que inhibeix el gust per fumar) . Per superar la dependència psicològica, els professionals estableixen estratègies personalitzades.

La nova llei, diuen els professionals sanitaris, vol també protegir les persones no fumadores, sobretot nens i malalts. Així, si fins ara es parlava de tabaquisme passiu o de segona mà (respirar el fum de l’ambient) ara ja se sap que el risc no s’acaba quan s’apaga una cigarreta. El fum que es diposita als mobles, als teixits i en altres superfícies, no només causa males olors sinó que també conté substàncies carcinògenes: s’anomenen nitrosamines.