L’estudiant de la UPC, Alba Martínez crea un producte innovador a partir del reciclatge de plàstics

L’estudiant del Grau d’Enginyeria Química de l’ESEIAAT de Terrassa, Alba Martínez, crea un nou producte composite a partir del reciclatge dels residus plàstics d’impressores 3D. Martínez ha creat un nou protocol de reciclatge del bioplàstic PLA que valoritza els seus residus i obté un nou producte anomenat CellPLA composite. D’aquesta manera l’estudiant ha aconseguit allargar la vida material, reintroduïnt-lo al cicle d’economia circular.

L’anomenat Àcid Polilàctic, més conegut com PLA, és un bioplàstic que es degrada a l’entorn dels vuitanta anys. Cada any es produeixen més de 700.000 tones. És el material que es fa servir a les impressores 3D, que deixen cada any milers de quilos de residus. El PLA està catalogat com biodegradable i per tant va a la fracció orgànica, tot i que després presenta problemes com ara, una degradació difícil o la contaminació d’altres fraccions de residus plàstics com en la fabricació d’envasos.

Ara, la terrassenca de la UPC-ESEIAAT i dirigida pel professor Manel Lis, ha creat al seu Treball Final de Grau, un nou protocol de reciclatge que ofereix a la indústria una alternativa viable i un canvi substancial per resoldre la problemàtica dels residus plàstics i aplicar de manera real l’economia circular al sector. És per això que la innovadora proposta de Martínez que a més d’orientar el reciclatge dels plàstics cap una economía circular, ha obtingut un nou producte composite, resultant sintètic d’altres materials, ha estat finalista dels Premis Expoquimia 2020.

Alba Martínez explica que “ El reciclatge del plàstic actual és un procés merament mecànic i tremendament ineficient. En les condicions en que es fa el reciclatge actual es necessita molt material nou per a introduir el reciclat, i amb un tractament mecànic no es poden barrejar bé i les propietats del material decauen. El que jo proposo és un nou protocol que permet modificar químicament les cadenes del polímer , fent-lo reaccionar amb altres materials, obtenint nous productes amb valor al mercat que seguidament es poden tornar a reciclar amb garanties”.

Alba Martínez va néixer a Terrassa l’any 1989. S’ha graduat recentment d’Enginyeria Química a l’ESEIAAT i també es va llicenciar en Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa a la indústria del sector del plàstic en la recerca i innovació de bioplàstics.

Ella mateixa ha explicat el seu projecte a través de l’Instagram de l’ESEIAAT.