L’estudiant de la UPC Ferran Lumbierres dissenya un avió solar amb autonomia infinita

Un avió solar no tripulat de baix cost amb autonomia infinita. Aquest és el projecte de Ferran Lumbierres, estudiant de grau en enginyeria en vehicles aeroespacials a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual del campus de la UPC de Terrassa.

Al seu treball de fi de grau, Lumbierres explica que això seria possible amb una incidència solar per sobre del 70%. Això vol dir que, en condicions meteorològiques favorables, podria volar els mesos d’abril a setembre, fins i tot, durant la nit.

Al 1974 ja es va dur  terme el primer vol solar i va durar només uns minuts. No va ser fins al  2005 quan es va aconseguir un vol de més de 24 hores. En tots dos casos, la tecnologia utilitzada era molt cara i no tenia cap aplicació real perquè no era viable per al mercat. El cost del prototip de Lumbierres, però, no superaria els 3.200 euros.

L’estudiant s’ha centrat en els aspectes més tecnològics com l’aerodinàmica, l’estructura, el control autònom i l’obtenció d’energia, així com l’optimització del sistema de propulsió i l’anàlisi estructura de la cua i el fuselatge. Les bateries, la seva densitat energètica i la seva ubicació dins l’aeronau són els pilars fonamentals del seu disseny.

Aquestes característiques permetrien utilitzar el vehicle per analitzar àmplies zones de terreny, fer-lo servir com una antena mòbil o col·locar-li càmeres per a tasques de control fronterer, marítim, de boscos o plantacions agrícoles.