L’exemple de vint dones per despertar vocacions femenines en ciència i tecnologia

Fins fa poques dècades la ciència i la tecnologia eren gairebé patrimoni dels homes. Poques dones tenien vocacions científiques o tecnològiques, i les que s’atrevien a dedicar-s’hi, no tenien projecció pública i no surten als llibres.

Les divulgadores científiques Núria Salán i Sandra Uve porten temps recollint noms d’aquestes dones i buscant informació sobre elles, sovint difícil d’aconseguir. Tenen 8.500 noms.

Vint d’aquests queden recollits en una exposició a l’Arxiu Comarcal: Enciclopèdia de Dones STEAM, acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques. Són vint dones, disset d’elles vives, i cadascuna té dedicat un plafó amb una descripció molt resumida de la seva tasca i descobriments acompanyada d’una il·lustració.

Aviat veuran la llum els dos primers volums de l’Enciclopèdia de Dones STEAM, que es distribuirà a tots els centres educatius de Catalunya. Cada volum estarà dedicat a cinquanta científiques. A mesura que s’aconsegueixi finançament s’editaran més volums.

L’exposició Enciclopèdia de Dones STEAM es pot veure a l’Arxiu Històric fins el 29 de febrer. Després viatjarà a Andorra.