L’habitatge al Vallès Occidental ja és tan car com abans de la crisi

El mercat immobiliari al Vallès Occidental es va recuperant els últims anys i això s’ha traduït, també, en els preus. Ara mateix el que costa comprar un habitatge a la comarca és el mateix que abans de la crisi, el 2008. Ho diu un informe elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal, que xifra el preu mitjà el 2017 en 1.739 euros per metre quadrat i en 640 euros el lloguer mensual. Aquests preus, remarca l’estudi, són sensiblement inferiors a la resta d’àmbits territorials metropolitans. L’escalada de preus s’ha vist incrementada especialment els últims tres anys, amb augments acumulats anuals de fins el 19% i el 13%.

Aquesta reactivació del mercat immobiliari s’ha produït, sobretot, des del 2014, amb una recuperació d’inici de l’obra nova i també, però menys intensa, de finalització. Així i tot, el Vallès Occidental té una pèrdua important respecte el conjunt de Catalunya del pes d’obra finalitzada. Això vol dir que la població creix més depressa que l’habitatge acabat.

Aquest informe també forma part de les activitats d’anàlisi i coneixement que impulsa una Comissió mixta del Consell que s’encarrega d’observar la pobresa i les desigualtats. En aquest sentit hi ha una dada encara més preocupant que l’escalada de preus, i és la paralització de l’habitatge protegit. Abans del 2013 va arribar a constituir fins el 50% de tot el parc que es construïa. Ara només significa el 10%.