L’Hospital Temporal Vallès Salut continuarà operatiu

L’Hospital Temporal Vallès Salut, ubicat a la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell, continuarà operatiu malgrat l’inici de la desconfinament per fases, fins que el Departament de Salut tingui clar que s’ha aconseguit esquivar qualsevol rebrot. Aquesta és una de les principals informacions que el delegat territorial del govern a Barcelona, Juli Fernández, i representants dels departaments de Salut i Interior van comunicar ahir a la tarda als alcaldes de la comarca, reunits telemàticament a través del Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental. La trobada es va convocar ahir mateix de manera urgent, després de la reunió que va mantenir la consellera de Salut, Alba Vergés, amb els presidents dels consells comarcals i alcaldes de les capitals de comarca i municipis de més de 100.000 habitants de la regió sanitària de l’Àrea Metropolitana Nord. Al Consell d’Alcaldies, els representants de la Generalitat van compartir amb els alcaldes la informació disponible sobre les diferents fases de la desescalada, per tal de resoldre el principals dubtes dels municipis. El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, va remarcar que “en aquesta situació de desescalada serà important el rol que puguem fer els ajuntaments”, destacant la importància de generar espais com el Consell d’Alcaldies.

Des de la Generalitat es va explicar als representants municipals que els factors utilitzats per decidir si una regió sanitària passa a la següent fase de desconfinament són tres: les dades epidemiològiques, la capacitat assistencial i el perfil demogràfic del territori tenint en compte la densitat i la mobilitat de la població. És per aquesta última variable que el Govern va optar per mantenir el Vallès Occidental a la fase 0: tot i que els indicadors epidemiològics actuals són positius, el volum de població, de gairebé 2 milions de persones, obliga a prioritzar la prudència. El delegat del govern, Juli Fernández, posava l’exemple que un increment del 3% de persones contagiades de la Covid-19 a la Regió Metropolitana Nord suposaria 57.000 infectats nous, un nombre molt més elevat del que significaria el mateix percentatge a l’Alt Pirineu i Aran. També es va fer saber als alcaldes que la Generalitat havia demanat al ministeri espanyol de Sanitat fer obligatori l’ús de mascaretes als espais públics dels municipis amb més de 5.000 habitants. Segons el president del Consell Comarcal, “caldrà fer molta pedagogia i comunicació”, tenint en compte “la dificultat dels ajuntaments per poder controlar aquesta mesura a cada poble i ciutat”.

Per la seva banda, la gerent de la Regió Sanitària Nord, Anna Aran, va detallar com s’està preparant l’atenció primària de cara a la futura entrada a la fase 1, on va assegurar que “serà clau” per “la detecció de casos en la comunitat”.