L’incendi del Pont de Vilomara, originat dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac pel factor humà

L’incendi que crema al Pont de Vilomara des de diumenge al migdia es deu a causes humanes. Els Agents Rurals n’han descartat motius naturals i apunten a l’acció humana com a desencadenant del foc. El fet més cridaner és que el punt d’inici de l’incendi es trobaria dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on aquest cap de setmana estava restringit l’accés precisament per l’alt risc d’incendi. Encara resta per aclarir, però, si aquesta causa humana ha estat un accident, una negligència o si el foc ha estat provocat de manera intencionada. Els Mossos d’Esquadra investiguen aquesta última hipòtesi després que aquesta tarda s’hagin declarat dos incendis més en zones molt properes, a Manresa i a Navarcles.

Mentrestant, més de 24 hores després que es declarés, l’incendi del Pont de Vilomara encara continua cremant. Segons els Agents Rurals, ha calcinat més de 1.700Ha de les quals al voltant de 450Ha formen part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Al llarg de la tarda els bombers hi han treballat amb 117 dotacions terrestres i 10 d’aèries. L’objectiu durant tota la tarda ha estat estabilitzar les flames i sobretot evitar que s’escampessin més cap a la zona del Parc Natural. L’esperança dels bombers és que a la nit, amb el descens de temperatures, es pugui començar a revertir la situació i passar a la fase de control. El president Aragonès, però, ha demanat des del Centre de Comandament Avançat que la ciutadania extremi les precaucions, ja que l’alt risc d’incendis «anirà per llarg».

Les tasques d’extinció de l’incendi del Pont de Vilomara han obligat a tornar a tallar aquesta tarda la carretera C-16 entre Sant Fruitós de Bages i Castellbell i el Vilar. Des del dia d’ahir, les columnes de fum han estat visibles en diversos moments des de Terrassa, però la magnitud del foc ha fet que la fumarada hagi arribat a veure’s fins i tot des d’Andorra.