L’Institut Català de la Retina, referent en els nous tractaments contra el glaucoma

L’Institut Català de la Retina s’ha convertit en un veritable referent en l’àmbit dels nous tractaments contra el glaucoma. Des que va ser escollit com un dels centres per provar el mètode Cypass, ja s’hi han realitzat més de 100 operacions.

Aquest nou mètode s’emmarca dins la filosofia de les cirurgies mínimament invasives, que van guanyant adeptes entre els especialistes. El doctor Alfonso Antón (cap del Departament de Glaucoma de l’ICR) posa en valor els avantatges del Cypass.

El Cypass resulta especialment adient per a aquelles persones que s’hagin de sotmetre a diverses operacions als ulls en poc temps. També és recomanable quan els pacients encara es troben en un estadi lleu o moderat de la malaltia. Cal tenir present que el glaucoma és una patologia  degenerativa del nervi ocular, que sovint no presenta símptomes fins al cap d’anys de desencadenar-se. Pot arribar a produir ceguesa, però es tractable i podem aturar la seva evolució. No hi ha mesures de prevenció, més enllà de la detecció precoç. Convé, doncs, que les persones majors de 40 anys vagin fent-se controls periòdics, sobretot si presenten antecedents familiars.

El doctor Alfonso Antón, internacionalment reconegut, es mostra optimista respecte de l’evolució futura dels tractaments contra el glaucoma i, en general, contra les afectacions oculars. Tècniques com la de les cèl·lules mare, per exemple, ofereixen perspectives molt esperançadores. És una gran notícia, atès que es calcula que el 90% de la informació que rebem diàriament els humans ens arriba a través de la vista.  Les patologies greus dels ulls poden ser, doncs, molt incapacitants. Tanmateix, els especialistes constaten que els pacients són força reticents a sotmetre’s a operacions oftalmològiques. Per aquesta raó, els consells dels metges (avalats pels constants avenços en les teràpies) són determinants per vèncer les pors.