L’investigador de la UPC Pablo Amil ha creat el primer mapa tomogràfic de diagnosi del glaucoma

Pablo Amil, professor de física i investigador de la UPC a Terrassa, ha creat el primer mapa tomogràfic de diagnosi del glaucoma. Aquesta eina permet comparar, amb un miler d’imatges d’ulls, el grau de gravetat d’aquesta malaltia. Amil les ha distribuït en un mateix plànol en zones ordenades per la gravetat i les ha comparat amb 160 diagnòstics fets per oftalmòlegs.

Es tracta d’un model objectiu que estableix els diferents graus d’obertura de l’angle que formen l’iris i la còrnia. Aquest és un element clau per valorar la degeneració del nervi òptic que es produeix a causa d’una excessiva pressió ocular i que comporta una pèrdua progressiva de la visió perifèrica.

Aquesta gran base de dades serà útil per a l’oftalmòleg, que podrà comparar de forma ràpida i precisa el cas que està tractant amb d’altres ja diagnosticats, però també per al pacient a l’hora de decidir-se per una intervenció quirúrgica.

El mètode s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Be-Optical i s’ha publicat a la revista Nature. Compta amb una patent europea de la UPC, l’Institut Max Planck i l’Institut de Microcirurgia Ocular.