‘Llibres per cremar’, el projecte del terrassenc Roger Batalla, arriba dissabte a la Sala Maria Plans

Quin llibre salvaries, si haguessin de desaparèixer? Una novel·la d’Amélie Nothomb portada a escena per reflexionar sobre el valor de la cultura

Qui no s’ha preguntat mai quin llibre s’enduria en una illa deserta? En ple hivern i sense més combustible per cremar, la pregunta que es formulen els tres personatges dins d’un pis amenaçat per les bombes i els trets dels franctiradors és tan o més perversa: quin llibre és prou valuós per sacrificar un instant més d’escalfor? Només cal tibar del fil perquè les grans preguntes emergeixin de seguida. Quant val la cultura? Val la pena viure si perdem la humanitat i ens convertim en bèsties?

Amb ecos del teatre més filosòfic de Sartre i Camus –i el permís del Fahrenheit 451 de Bradbury–, Amélie Nothomb teixeix un joc dialèctic que avança sense embuts pels laberints de la moral en un text en què la ironia i la desesperació revelen situacions salvatges i tristament actuals. Llibres per cremar – obra inèdita a Espanya– s’endinsa en les catacumbes de la natura humana i explora el panorama de la supervivència en un context de guerra dins la guerra. Una reflexió superlativa sobre la importància dels llibres, l’influx que exerceixen i, en definitiva, sobre la cultura.

Amb Llibres per cremar, que es va estrenar per primer cop a tot l’Estat el febrer de 2018 al Maldà, la Companyia Pyros proposa un joc de miralls monstruós on el públic veurà idearis i comportaments reflectits que faran prendre consciència de la importància de la cultura perquè l’últim que queda, al cap i a la fi, és la nostra humanitat.


SINOPSI
La ciutat està assetjada i som al pic de l’hivern. Al pis del Professor, on es refugien el seu assistent Daniel i Marina, estudiant d’últim any i amant del Daniel, només un combustible els pot permetre lluitar contra el fred: els llibres. Però no tothom hi està d’acord. A mesura que passen els dies i que el fred els tenalla, els principis ètics trontollen, es giren les tornes i el triangle format pels tres personatges s’anirà enterbolint a causa de la gelosia, els interessos, el poder i l’instint de supervivència. “Crema allò que has adorat, adora allò que has cremat”.

FITXA ARTÍSTICA
Autoria: Amélie Nothomb
Direcció: Blanca Bardagil
Interpretació: Ramon Vila, Roger Batalla, Paula Sunyer
Traducció: Roger Batalla
Il·luminació i escenografia: Núria Vila Vilaregut
Producció: Aina Bujosa

Dissabte 27 d’octubre | 20h | Sala Maria Plans | 1h 15min | 10,50€