L’OCT48 porta Els Pastorets o Misterio de la Redención a l’Auditori Municipal

L’Orquestra de Cambra Terrassa 48 ha portat aquest diumenge Els Pastorets, o Misterio de la Redención a l’Auditori Municipal. Es tracta d’una música escrita el 1942 per Cristòfor Taltabull i Domènec Rovira anomenada Els Pastorets i registrada com El Misterio de la Redención.

Una partitura que va quedar oblidada i que s’ha recuperat gràcies a Jordi Lluch i el Foment Mataroní.

La Catalunya de postguerra vivia un feble ambient cultural. La música va patir en tots els seus àmbits. L’Orfeó Català havia estat clausurat; l’Orquestra Pau Casals havia desaparegut; alguns músics havien optat per l’exili. A Mataró, es va afrontar aquesta situació difícil dels primers quaranta amb dues formacions que dirigia Domènec Rovira: la Banda Municipal i l’Acadèmia Musical Mariana amb la Coral Santa Cecília.

Rovira, jove músic mataroní de gran talent, rebia classes del compositor barceloní Cristòfor Taltabull. L’amistat de tots dos va fructificar en diverses col·laboracions com la música dels Pastorets per l’entitat del Foment, registrada a la Societat d’Autors com a Misterio de la Redención, estrenada l’any 1942 i instrumentada de nou el 1945. Es tracta d’un pròleg, tres actes i apoteosi, escrits per a solistes, cor i orquestra, que inclou la Dansa dels espectres.

L’obra es coneixia popularment com “Els Pastorets del Foment”. Una peça oblidada durant molts anys que forma part del patrimoni musical català.