Marta Pasarin, estudiant d’Història de l’Art, reflexiona sobre la conservació del patrimoni cultural

L’antiga discoteca Lybens de la carretera de Martorell, tancada durant dècades i actualment enderrocada, exposava una de les obres més importants de l’artista valencià Julio Bono. La terrassenca Marta Pasarin, estudiant d’Història de l’Art a la UB, ha investigat a fons totes les vicissituds d’aquest immoble per un treball de l’assignatura Conservació dels béns culturals.

Les peces de ceràmica que decoraven l’interior i la façana de l’immoble no s’han perdut. L’Ajuntament, a través del Museu de Terrassa, ha decidit conservar-les. Les exteriors es col·locaran al Recinte Firal i, una de les interiors, s’instal·larà al vestíbul del futur bloc de pisos que s’ha de construir en els terrenys alliberats per la discoteca.

L’artista valencià Julio Bono (Sagunt 1934-Barcelona 2017) va residir a Catalunya des de molt jove i va destacar en l’àmbit de la ceràmica vidriada de grans dimensions aplicada a l’arquitectura. Les seves obres decoren també, per exemple, l’aeroport de Màlaga o estacions de trens a Madrid, Santander o Barcelona.

El treball de Pasarin està penjat al blog Records de Terrassa, del també terrassenc Santi Rius.