Medi Ambient contracta una empresa que, amb drons, busca nius de vespa asiàtica i els inactiva

Enlairar un dron és pel Sergi una tasca habitual en la serva rutina laboral. Ho fa amb la finalitat de trobar nius secundaris de vespa asiàtica gràcies a la càmera que duu incorpora el dron i que li permet acostar-se a les branques més altes. Aquests insectes solen estar a les alçades, ben amunt dels arbres, on són difícils de veure.

L’objectiu és geolocalitzar els nius anomenats secundaris, que poden arribar a tenir cinquanta reines de vespa. Un cop detectat, un segon dron injecta, a través d’una llarga perxa, un biocida al niu per deixar-lo inactiu. El sistema és molt precís i actua només on convé, sense contaminació fitosanitària ni emissió de diòxid de carboni.

El mètode és efectiu especialment a aquesta època, quan més activitat té el niu. Aquest any, però, la manca de pluges preveu que tot s’endarrerirà. Quan arriba el fred i cauen les fulles les reines, ja fecundades, desapareixen a l’espera de crear nous nius l’any següent. Als nius primaris, amb una sola reina i a molt menys alçada, s’hi actua manualment.

Aquest és el segon any que l’Ajuntament recorre a aquesta empresa per geolocalitzar i inactivar nius de vespa asiàtica. L’any passat en van trobar vint. Es recomana sempre avisar el servei de Medi Ambient si es detecta aquesta espècie, més gran que l’autòctona i identificable per la franja taronja del darrera. A banda de la molèstia pels humans, la vespa asiàtica és perjudicial per l’ecosistema, ja que s’alimenta d’abelles, claus en la pol·linització.

Cardona’s Drones Biotech SL porta vint anys inactivant nius de vespa asiàtica i ja treballa per a més de vint ajuntaments.