Mercè Paloma: “No vull veure gent disfressada. Vull creure’m el que veig”

És llicenciada en Història de l’Art i ha cursat també Disseny de Moda i d’Estampats. Mercè Paloma és una reconeguda dissenyadora de vestuari i figurinista de cinema, teatre i òpera a nivell internacional.

Creu que aquest guardó és també un reconeixement al vincle que té amb la ciutat, amb les entitats i la cultura popular.

Molts actors i actrius diuen que són incapaços de ficar-se en la pell del seu personatge completament fins que no es vesteixen. Aquesta terrassenca n’és una experta. Parteix de la imaginació i els seus coneixements, es documenta, parla amb el director, però després és capaç de crear tot un univers. Diu que l’historicisme l’interessa fins a cert punt perquè no es tracta de fer un documental.

Per a ella també són molt importants els figurants. Afirma que no vol veure gent disfressada. Vol creure’s el que veu. 

El primer encàrrec va ser en grup quan encara estudiava: els vestits per a la cavalcada de reis de Barcelona de finals dels anys 80.

Des de llavors ha participat en nombrosos projectes. Ha rebut moltíssimes nominacions i té 5 premis Gaudí (2011 «Pa Negre»; 2015 «Stella Cadente», 2018 «Incerta glòria»; 2019 «El fotógrafo de Mauthausen» i 2021 «La vampira de Barcelona»). I un premi Fènix per «La librería». Però el primer guardó el va rebre al 2008, el de crítica de Barcelona per «Tirant lo Blanc» de Calixto Bieito.

És incapaç de destacar un treball per sobre d’un altre, diu que són com fills i que el repte més gran sempre és el darrer. En aquest sentit parla apassionadament de «La contadora de películas» que s’ha estrenat aquest octubre i que es va rodar al desert d’Atacama, la primavera del 2022.

Ara, treballa en la reposició de l’òpera Carmen al Liceu. El vestuari és del 1998 i porta 25 anys representant-se per tot el món.

Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 6 Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 5 Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 4 Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 3 Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 2 Mercè Paloma, Terrassenca De L'any 1