Més de 280 milions d’euros, un dels pressupostos més grans de la història de la ciutat

215’73 milions d’euros de pressupost ordinari, 19,29 milions en inversions i 45 milions per a les societats municipals, formen un pressupost consolidat de l’Ajuntament de Terrassa per al 2022 de 280,40 milions d’euros, (20 milions d’euros més que al 2021).

Són les grans xifres que s’elevaran al ple del proper divendres i l’equip de govern ha presentat aquest dimarts al matí. És un dels pressupostos més grans de la història de la ciutat i encara podrien créixer perquè no contempla ni el superàvit ni els fons que puguin arribar d’Europa (Next Generation).

El tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, diu que amb aquestes xifres es vol sortir de l’aturada de la pandèmia i caminar cap als fonaments de futur donant resposta a les necessitats de la ciutadana, transformant l’administració per fer-la més eficient i consolidant projectes i inversions.

Aquests comptes municipals s’haurien d’haver debatut fa 15 dies, conjuntament amb les ordenances, però la sentència del Tribunal Constitucional anul·lant la fórmula de càlcul de la plusvàlua va posposar sessió. Ara que el Govern Espanyol ha dictaminat com calcular-la novament (hi ha dues maneres i el contribuent pot decidir quina li és més favorable), el tràmit s’ha reprès.

L’equip de govern municipal ha decidit mantenir la previsió d’ingressar 12 milions d’euros per aquest concepte tot i que creuen que, finalment, seran entre 8 i 9 milions.

L’executiu local ha decidit contemplar la partida màxima (12 milions d’euros en concepte de plusvàlua) per si el mercat evoluciona molt favorablement o per si arriben fons de compensació de l’Estat. En paral·lel, algunes partides estaran aturades, no disponibles, i s’aniran alliberant a mesura que arribin els recursos.

Els ingressos del pressupost ordinari venen dels impostos i taxes i de la participació dels impostos de l’Estat i altres administracions. Així, l’IBI representarà 59,7 milions d’euros, Impost de vehicles (10,5ME); IAE (8,7ME), plusvàlua (12,080ME) i la participació dels impostos de l’Estat i altres administracions (84ME).

Els 215,73 milions d’euros es distribuiran en 5 grans apartats: Servei Públic (28,95 ME), Espai Públic i Sostenibilitat (85,78ME); promoció econòmica i projecció de la ciutat (23,22ME); Drets Socials (27,59ME) i Cicles de la Vida (20,68 milions d’euros).

Els més de 19 milions d’euros d’inversions es repartiran en una trentena de projectes: la remodelació de l’Estadi Olímpic, el Parc de la República, la coberta de la pista exterior de Can Jofresa, un nou equipament d’Eco-equip i un altre per al Roc Blanc o el pla de millora dels polígons industrials, són les partides més elevades.

Img 20211116 Wa0006

Img 20211116 Wa0007