Roba Apilada

Més de 350 professionals participen a la IV Jornada ’Indústria Tèxtil i Sostenibilitat‘ de l’INTEXTER

Aquest divendres s’ha celebrat la IV Jornada ’Industria Tèxtil i Sostenibilitatorganitzada en format online per INTEXTER. Aquesta  jornada, s’emmarca en els actes de commemoració del 50è aniversari de la UPC. Es podrà seguir en directe per YouTube. L’acte s’ha convertit en ineludible entre les empreses i els professionals del sector que cerquen maneres d’afrontar el repte de la sostenibilitat per  transitar cap a un model circular de negoci. 

La indústria tèxtil és una de les més contaminants del món. Només a Europa es malbaraten 92 milions de tones de roba que podrien continuar sent útils. A partir de l’any 2025 la Unió Europea obliga a les ciutats a instal·lar contenidors de roba usada per reciclar-la. Actualment, España ja ha prohibit la crema de residus tèxtils. 

Els professionals del sector  cerquen maneres d’orientar el seu negoci cap a models més sostenibilistes

La jornada ha estat inaugurada pel rector de la UPC, Daniel Crespo; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; la directora general d’Indústria de la Generalitat, Natàlia Mas, i el director de l’INTEXTER, Enric Carrera. A més, hi participen més de 350 empresaris, investigadors, dissenyadors i tècnics del sector tèxtil de tot l’Estat i d’Argentina. 

Experiències cap a la transformació  del sector tèxtil

El programa de la jornada inclou diverses ponències com la de Cárol Blázquez, directora d’Innovació i Sostenibilitat d’Ecolaf, primera empresa tèxtil espanyola que comptat amb el certificat de ‘B Corporation’.

Després, serà el torn de Lenzing, empresa referent en la producció de fibres químiques de base cel·lulòsical. Susana Pérez i Karin Kamph explicaran l’oferta de fibres amb baix impacte ambiental, la seva política de sostenibilitat i les tendències de futur.

Tot seguit Hallotex, empresa tèxtil de Mataró que fabrica fils, teixits i peces a partir de matèries primeres reciclades, seguint la filosofia del residu zero i la responsabilitat social.

Per la seva part, Enric Carrera, director de l‘INTEXTER, presentarà un estudi realitzat per aquest centre de la UPC sobre la composició en fibres de la roba usada recollida als contenidors de Càritas.

Al segon bloc de la Jornada, Mireia Cañellas, de la Generalitat de Catalunya, presentarà el ’Pacte per la Moda Circular a Catalunya’.

Tot seguit, David Alló responsable de sostenibilitat de la patronal TEXFOR, parlarà de les perspectives europees i realitats actuals en clau de sostenibilitat per a la indústria tèxtil.

Per acabar, Igor González, d‘ECOTEXTIL,  presentarà les darreres novetats sobre la regulació del flux tèxtil de l’Avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats. Clouran la jornada Xavier Roca, director de l’ESEIAAT, i José Maria Mestres, president de TEXFOR.