Minut de silenci i tres dies de dol pel feminicidi comès a Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha declarat tres dies de dol oficial pel feminicidi comès ahir a la ciutat. Així ho ha decretat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, després de la reunió de la Taula de Feminicidi i de la Junta de Portaveus d’aquest migdia, i en aplicació del Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista a la ciutat de Terrassa. El dol oficial s’aplica des d’avui diumenge a les 13h. Durant les primeres 24 hores, resten cancel·lats tots els actes institucionals, i durant les 48  hores següents, en tots els actes oficials es farà a l’inici un minut de silenci.

Abans de fer el minut de silenci convocat al Raval de Montserrat, l’alcalde ha llegit un manifest de condemna d’aquest nou feminicidi a la ciutat. Així mateix, la Junta de Portaveus ha acordat una declaració pública. Centenars de persones s’han aplegat al Raval per mostrar el set rebuig a la violència masclista. Ballart ha dit que aquest nou cas, causa “molta tristesa, dolor i rabia”. L’alcalde ha afegit que “cal treballar perquè els feminicidis són una emergència social i ene hem d’alinear totes les administracions per prioritzar les polítiques que lluitin contra aquests actes lamentables i salvatges”. Ballart ha explicat que la dona assassinada no havia denunciat maltractaments de la seva exparella.

Aquest diumenge a la tarda, a les sis, s’ha fet una altra concentració de condemna de l’assassinat al Raval de Montserrat.

S’activa el Protocol de Dol

Tal i com estableix el Protocol de Dol en cas de feminicidi, l’Ajuntament ha activat un conjunt de mesures de suport psicosocial a les famílies afectades. Per altra banda, l’Ajuntament ha convocat per demà dilluns a les 18 h concentracions davant totes les seus de districte de la ciutat. En el cas del Districte 1, la concentració es farà davant l’Ajuntament.

També en senyal de dol, les banderes del balcó de l’Ajuntament onegen a mig pal, i s’ha penjat un llaç negre i un llaç lila als pals de davant la seu consistorial. A les seus de districte es posaran pancartes amb el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més” i crespons negres; i les façanes de les seus de districte romandran il·luminades per donar visibilitat a les pancartes. A més, s’il·luminarà amb llum lila el monument a la Dona durant tres dies.

Els crespons, banderes i altres símbols s’estendran per tot l’espai públic per donar la màxima visibilitat al rebuig institucional i social. Així, es facilitarà a les entitats, comerços, empreses, oficines i altres instal·lacions de la ciutat cartells amb crespons negres i el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més”; així com bàners amb la versió digital del cartell per tal que els publiquin als seus llocs web i xarxes socials. També es posaran als autobusos urbans banderes de Terrassa amb crespó negre.

El protocol recull altres accions de rebuig i dol com ara elaborar una declaració institucional al proper Ple o demanar als mitjans de comunicació de la ciutat que publiquin a les seves capçaleres crespons negres i el text “Terrassa de dol per violència patriarcal. Ni una més”.

El Protocol de Dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista a la ciutat de Terrassa el va aprovar per unanimitat al Ple municipal l’octubre de 2018. El document recull els circuits de comunicació i presa de decisions per establir les actuacions, funcions i responsabilitats en la intervenció a realitzar, així com les mesures d’atenció a les persones de l’entorn de la víctima i les mesures de rebuig i dol.

Trobareu el Protocol de Dol a https://www.terrassa.cat/protocol-de-dol-feminicidi