Minyons demana que s’actualitzi el protocol perquè el món casteller pugui reactivar l’activitat

Minyons de Terrassa creu que la represa del món casteller ha de ser conjunta a totes les colles. I afegeix que la manera de tornar a l’activitat no hauria de ser mitjançant protocols particulars per cada colla o per cada festa que es faci als diferents municipis. La colla diu que valora positivament les proves pilot amb tests d’antígens que es faran com a formes d’avançar, però afegeix que no pot ser la via del retorn a l’activitat, ja que ni les colles ni les institucions en poden assumir el cost ni la logística.

Minyons proposa que es faci un pla sectorial especial pel món casteller perquè el protocol de represa de la cultura popular, entre moltes altres coses, el que indica és que l’activitat castellera s’ha de fer en grups de màxim 20 persones. La colla demana que aquests grups puguin augmentar en nombre, mantenint-ne sempre la seva traçabilitat i els grups bombolla.

Actualment, les diferents entitats de cultura popular, dins de les quals es troba el món casteller, es regeixen pel pla de la represa del sector cultural “La cultura popular i les associacions culturals”, aprovat pel departament de cultura de la Generalitat de Catalunya i pel Comitè Tècnic del PROCICAT el 17 de juliol de 2020. Consideren que aquest pla, aprovat fa gairebé onze mesos, està desfasat i és de necessitat urgent la seva actualització.

La colla afegeix que està d’acord en començar l’activitat castellera, però que no es pot obviar que tornar a fer castells no serà un fet fins que tornin totes les colles.

Minyons se suma així a la petició que ja s’ha fet des de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya, així com d’altres àmbits de la cultura popular i tradicional, perquè s’actualitzi el protocol per la represa del sector, i que permeti a totes les colles castelleres tornar a la normalitat. La petició s’ha fet arribar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.