Mor el terrassenc Josep Maixenchs, fundador i exdirector de l’ESCAC

Josep Maixenchs i Agustí ens ha deixat a l’edat de 74 anys. El que va ser fundador i director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya, l’ESCAC, ha mort aquesta passada nit.

La vida del terrassenc havia estat sempre vinculada a l’educació i a la cinematografia. Exhaustament format en història de l’Art i en cinematografia, va aconseguir els màxims reconeixements docents i universitaris i d’altres guardons internacionals a l’entorn del món audiovisual.

Maixenchs va impulsar la Fundació Privada de l’ESCAC i va crear l’actual Escola Superior de Cinema de la plaça de la Farinera, de la qual va ser el director fins fa uns anys. Altres responsabiltiats en festivals de cinema i com a productor de films li van valer premis com l’Homenots el 2002, el de l’Academia Española de las Artes Cinematográficas el 2010 o el Premi honorífic del Cinema fantàstic de Sitges entre d’altres.

Al gener de 2012 va ser reconegut per l’Ajuntament de Terrassa amb la Medalla d’Honor de la Ciutat.

Terrassa reconeixia així la trajectòria de Maixenchs i l’oferta de l’ESCAC com a eix d’un dels projectes de ciutat de crear un clúster audiovisual.

També al mateix any era distingit amb la Creu Sant Jordi de la Generalitat i va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA).

 

Alfredo Vega expressa el seu condol per la mort de Josep Maixenchs
L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha manifestat el seu condol, en nom de la Corporació Municipal, per la mort de Josep Maixenchs, cineasta terrassenc, fundador i director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

Vega ha lamentat “la pèrdua d’una persona clau en la projecció exterior de la ciutat, impulsor d’un centre d’excel·lència, talent, innovació, i creativitat com l’ESCAC, clau amb la seva contribució a la formació de les darreres i actuals generacions de professionals de l’audiovisual, que han situat la ciutat internacionalment amb les seves guardonades produccions. Una persona amb vocació de servei, amb compromís amb el país i amb la seva cultura, que va dedicar la seva vida en cos i ànima al cinema”.