Mútua comparteix el seu coneixement sobre una nova tècnica quirúrgica per tractar el càncer de recte

Vivim en una constant revolució tecnològica i la cirurgia també segueix aquest mateix camí. Les tècniques d’intervenció cada vegada són més innovadores i, si es fan bé, milloren la qualitat de vida del pacient.

Primer, però, cal formar tot l’equip quirúrgic (cirurgians, anestesistes i infermers). Això és el que fa l’Hospital Universitari Mútua Terrassa. Comparteix els seus coneixements sobre un nova tècnica que es realitza a pocs centres sanitaris d’Espanya i, fins i tot, del món. S’anomena TaTME (escissió total del mesorecte per via transanal), és a dir, l’extirpació del recte i del greix que l’envolta (anomenat mesorecte) a través de l’anus.

La cirurgia convencional i la exclusivament laparoscòpica no són del tot efectives en pacients que tenen càncer en el terç inferior del recte, el tumor és molt gran, són homes (que tenen la pelvis més estreta) o persones molt obeses. El TaTME és llavors una solució òptima. A més l’operació és menys agressiva, el pacient conserva l’esfínter, es recupera més ràpid i té millor qualitat de vida i, a més, la recurrència del tumor (que torni a aparèixer) és molt inferior perquè s’extirpa la membrana sencera.

Aquest procediment es va aplicar per primera vegada al món al 2010 i a Mútua, des de fa 2 anys. En aquest temps, han fet ja 6 jornades de formació per a professionals sanitaris de tot l’Estat espanyol. Aquest 2019 s’impartiran mitja dotzena de cursos més.