MútuaTerrassa, a la recerca d’un test per detectar la covid persistent

MútuaTerrassa investiga com aconseguir un test que identifiqui de manera senzilla la covid persistent. Segons els últims estudis, entre el 5% i el 10% de persones que han patit la covid-19 han acabat mantenint alguna simptomatologia de manera prolongada. El principal problema és que a dia d’avui el diagnòstic de la covid persistent és molt complicat, ja que se n’han detectat fins a 200 possibles símptomes diferents.

Per tal d’aconseguir un mètode objectiu, fiable i econòmic per diagnosticar aquesta malaltia, la unitat clínica de covid persistent i la Fundació Docència i Recerca de MútuaTerrassa treballen braç a braç en un estudi on s’analitzaran mostres d’entre 400 i 500 persones. Es tracta, bàsicament, de trobar quins paràmetres són diferents entre algú que pateix la covid persistent i algú que no. Per descobrir-los, la recerca n’examinarà tant la part epigenètica (les modificacions en les expressions dels gens), com la metabolòmica (la de totes les substàncies dels processos cel·lulars). D’aquesta darrera part se n’encarregarà la Universitat Rovira i Virgili. La Universitat Politècnica de Catalunya també participarà de l’estudi fent-se càrrec de l’anàlisi del gran volum de dades que se’n generaran. Els investigadors confien obtenir resultats a molt curt termini, en menys de dos anys.

De moment aquesta investigació s’està finançant amb fons 100% privats. Tot i això, MútuaTerrassa ha presentat l’estudi a concursos públics per tal d’aconseguir més finançament.