MútuaTerrassa farà cribratges per detectar el càncer de pulmó de forma precoç a partir de juny

Cada any moren a Espanya 30.000 persones per càncer de pulmó i no hi ha cap protocol per detectar-ho de forma precoç, fins ara. L’Hospital Universitari MútuaTerrassa és un dels 38 centres sanitaris de 17 comunitats autònomes que iniciaran al juny una prova pilot de cribratges de càncer de pulmó. Són 9 hospitals catalans, en total els que hi participaran.

Els Centres d’Atenció Primària adscrits a aquests centres sanitaris derivaran els pacients per fer-se un TAC. També pot ser per una indicació directa del propi hospital al pacient.

El projecte s’anomena Cassandra i neix de l’acord entre diferents societats mèdiques i compta amb el suport del Ministeri de Sanitat. Durant 5 anys es faran proves a 50.000 persones, 20.000 a Catalunya. Seran persones d’entre 50 i 75 anys, fumadores o que hagin deixat de fumar en els darrers 15 anys.

Les proves es faran a l’any, als 3 anys i als 5 anys. Quan concloguin els 5 anys es publicaran les conclusions.

Actualment, menys del 25% dels càncers de pulmó es detecten en un estadi inicial. Quan aquesta malaltia es troba en un estadi avançat, la supervivència és molt baixa. En altres països, aquests cribratges han reduït la mortalitat en un 24%, (aquest percentatge s’enfila fins a un 40% en el cas de les dones).

Cribratge Fumadors 3 Cribratge Fumadors 2 Cribratge Fumadors 1