#niunamés és l’etiqueta de la campanya contra les violències masclistes d’aquest 2018

En el que portem d’any, 81 dones han estat assassinades a l’Estat espanyol. Només es consideren violència masclista 43, perquè eren dones assassinades per les seves parelles o exparelles. 6 d’elles, a Catalunya.

Les mortes són la punta de l’iceberg perquè moltes més dones pateixen maltractaments. L’OMS diu que 1 de cada 3 ha experimental algun tipus de violència física o sexual al llarg de la seva vida.

Per això, commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les Dones, és necessari. El Servei de Polítiques de Gènere, amb la col·laboració de la Comissió del 8 de març, acaba de presentar la campanya de comunicació i el programa d’activitats d’aquest 2018. La imatge és l’etiqueta #niunamés. Una polsera lila amb el mateix hastag identificarà tota la ciutadania que s’adhereixi a la lluita contra les violències masclistes.

El programa està format per 36 activitats, dividides en tres blocs: accions de sensibilització, jornades formatives per a professionals i de denuncia social. Estan organitzades per politiques de gènere i altres serveis de l’Ajuntament, grups de dones, partits polítics i sindicats i es portaran a terme als 7 districtes i durant tot el mes de novembre.

Coincidint amb la presentació dels actes i de la campanya de comunicació, el servei municipal d’informació i atenció a les dones ha donat a conèixer que ha atès 750 dones entre els mesos de gener i setembre (4 menys que l’any passat). El 48% està en situació de violència masclista però les denúncies han baixat.

L’alcalde Vega ha dit que Terrassa porta una llarga lluita per eradicar les violències masclistes i que durant aquest mandat s’han reforçat moltes eines: un servei d’atenció a menors, la campanya pe runa Festa Major lliure d’agressions i comportaments sexistes o el bus de nit amb parades intermèdies. Els dos darrers exemples: el Protocol de Dol en cas de Feminicidi i altres assassinats per violència masclista que s’acaba d’aprovar i el nou Protocol contra agressions sexuals i LGTBIfòbiques en l’espai públic, que es començarà a treballar abans que s’acabi aquest 2018.