Només 4 de cada 10 persones participa en la detecció precoç del càncer de còlon i recte

L’Hospital Parc Taulí adverteix que només 4 de cada 10 persones convidades participa al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte. En aquest sentit, la participació ha caigut un punt respecte a la ronda anterior. Això s’ha notat especialment en el grup de persones més joves, és a dir, la franja entre els 50 i els 55 anys.

Salut recorda que el càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any. A més, suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic. Per això, la detecció precoç ha demostrat reduir la mortalitat en aquests casos.

Ronda 4 programa detecció precoç càncer colon i recte

En el cas de Terrassa, els resultats estan dividits en 7 zones

El Taulí acaba de fer públiques les dades corresponents a la ronda 4.

A l’ABS Terrassa A, hi van participar 4.533 persones, 149 més que en la ronda anterior. Es va assolir una participació del 42,29%. En un 3,57% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 150 colonoscòpies. Es van detectar 7 càncers invasius.

En l’ABS Terrassa B, hi van participar 2.110 persones. Es va assolir una participació del 35,85%, més d’un punt inferior a la de la ronda anterior. En un 4,9% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 96 colonoscòpies. No es va detectar cap càncer invasiu.

En l’ABS Terrassa C, hi van participar 1.149 persones. Es va assolir una participació del 43,16%, lleugerament inferior a la de la ronda anterior. En un 4,26% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 49 colonoscòpies. Es van detectar 2 càncers invasius.

En l’ABS Terrassa D, hi van participar 2.593 persones, 31 més que en la ronda anterior. Es va assolir una participació del 42,9%. En un 4,2% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 107 colonoscòpies. Es van detectar 2 càncers invasius.

En l’ABS Terrassa E, hi van participar 5.100 persones. Es va assolir una participació del 43,5%, gairebé dos punts menys que en la ronda anterior. En un 4,2% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 204 colonoscòpies. Es van detectar 5 casos de càncer invasiu.

En l’ABS Terrassa F, hi van participar 2.176 persones, 1.136 menys que en la ronda anterior. Es va assolir una participació del 34%, gairebé 4 punts inferior a la de la ronda anterior. En un 5,4% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 117 colonoscòpies. Es van detectar 4 casos de càncer invasiu.

En l’ABS Terrassa H, hi van participar 2.504 persones. Es va assolir una participació del 39,7%. Aquesta ABS és de nova creació i no es disposa de dades comparatives de rondes prèvies. En un 4,8% d’aquestes persones, la prova va resultar positiva i es van realitzar 116 colonoscòpies. Es van detectar 2 càncers invasius.

Programa poblacional de detecció precoç del càncer de còlon i recte

El Programa poblacional de detecció precoç del càncer de còlon i recte del Departament de Salut al Vallès Occidental es va posar en marxa a l’octubre de 2015. En aquesta comarca, està coordinat per l’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer del Parc Taulí. S’adreça als homes i dones d’entre 50 i 69 anys.

Prevencio-Cancer-Colon-i-recte