Nou reconeixement a la xemeneia de la bòbila Almirall

Tot i que des del 1991 la xemeneia de la bòbila Almirall és considerada la xemenia amb escala de cargol més alta del món, ara ha obtingut un nou reconeixement. Li ha vingut de l’Official World Record Association que la inclòs a la seva llista mundial de rècords.

Aquest emblema terrassenc el fa únic la seva alçada, 63 metres, i l’escala de cargol heloicoidal que l’envolta, amb 217 graons.

En una ciutat d’indústries tèxtils, la xemeneia més alta és d’una bòbila. La bòbila Almirall va néixer a principis del segle XX. No va ser fins el 1958 que es va construir la singular xemeneia, disseny de l’arquitecte igualadí Marià Masana quan només tenia 29 anys. L’encàrrec era fer una estructura ben alta.

A l’hora de la veritat, però, la gran xemeneia només va estar activa 12 anys, quan la bòbila va traslladar l’activitat a la zona de Can Poal. Les remodelacions urbanístiques i les posteriors restauracions han donat valor a aquest element, catalogat per la Generalitat com a Element Arquitectònic Protegit el 2015.

Aquesta és una de les 22 xemeneies catalogades a Terrassa. El temps els ha donat una importància simbòlic que, en la època en les que estaven actives, no era tanta.