Núria Carreras, una terrassenca que viu a Bèlgica i que no ha pogut votar

Votar des de l’exterior sempre ha estat una odissea. Les dades de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, el 21 de desembre de 2017 diuen que al cens electoral hi figuraven 226.000 persones, és a dir, catalans i catalanes que viuen a l’estranger i que tenien dret a vot. D’aquestes, van demanar poder votar 42.000 però només ho van acabar fent, 27.000. És a dir, 1 de cada 3  que volia votar no ho va poder fer. En aquesta ocasió, la peripècia es complica una mica més per la pandèmia.

Una de les terrassenques que viuen a fora i que no podrà participar en aquests comicis és la Núria Carreras Parera. Té 36 anys i en fa 8 que viu a Bèlgica, concretament a Veltem-Beisem, molt a prop de Lovaina. Sempre havia sol·licitat el vot per correu  i mai s’havia trobat cap problema (en les anteriors van arribar els papers una setmana abans de les eleccions i va haver d’enviar el vot amb segell d’urgència) però aquesta vegada, no ha rebut les paperetes.

Carreras va fer la petició a principis de gener i no ha rebut cap resposta. Ha preguntat al casal català de Bèlgica i allà li han dit que hi ha més casos com el seu. Fins i tot, s’ha dirigit al consulat per preguntar si allà hi trobaria  però li han contestat que només tenen una urna.

Des de principis de setmana, Carreras ha escrit a la família i amics demanant que si algú no vol votar, que ho faci per ella. Diu que estaria molt agraïda. Qualifica de frustant i indignant no poder exercir aquest dret i, encara més, sabent que hi haurà, molt probablement, una gran abstenció.

Altres terrassencs i catalans que es troben al Regne Unit han explicat que els requisits burocràtics obliguen als residents a desplaçar-se fins a Londres (visquin on visquin en aquell país) per recollir la documentació necessària. Les restriccions de mobilitat són molt estrictes i viatjar en transport públic, un risc que no tothom està disposat a córrer. Per això, molts catalans i catalanes que viuen allà no han volgut o no han pogut fer aquests tràmits.