120923 Inici Curs Fp

Oberta la preinscripció a la formació professional

Aquest divendres s’obre el període de preinscripció per a la formació professional, que es podrà fer fins el proper dijous 30 de maig.

Com a novetats més destacades, les places d’FP, tant als cicles mitjans com als superiors, s’assignen en base a la nota, no a l’ordre de petició. D’aquesta manera, doncs, s’assimila a l’àmbit universitari, afavorint les persones amb millors qualificacions.

Per primera vegada les fases en l’assignació de places es distribueixen en només dues tandes:

  1. En la primera tanda només es matricula l’alumnat que ha obtingut plaça en la primera opció sol·licitada.
  2. En una segona tanda s’usen les places vacants per millorar l’assignació de la primera tanda. Es garanteix que l’alumne mantingui la plaça obtinguda en el primer procés. També podrà accedir a la seva primera opció en cas que hi hagi vacants.

També, com a novetat, s’incrementa notablement la reserva de places pels alumnes que provenen d’FP, tant al grau mitjà com al superior. Aquest augment en la reserva suposa equilibrar les condicions entre l’alumnat graduat en ESO i batxillerat i els tècnics d’FP. Aquest fet possibilita que els titulats de formació professional tinguin possibilitats similars d’obtenir plaça que els d’ESO i batxillerat.

Un cop finalitzada la preinscripció, s’introduirà un període de repesca específic per a les persones que no han fet la preinscripció o no han obtingut cap plaça. Aquestes persones podran participar en un procés de darrera oportunitat, entre el 12 i el 16 de setembre. Així, es vol frenar l’abandonament i afavorir la continuïtat educativa.

El calendari del procés de preinscripció a l’FP

  1. Presentació de sol·licituds: Del 24 al 30 de maig
  2. Matrícula primera assignació: GM del 17 al 22 de juliol; GS del 15 al 18 de juliol
  3. Publicació segona tanda d’assignació GM: 31 juliol i GS: 30 juliol
  4. Matrícula resta d’assignacions d’FP: Del 2 al 6 de setembre

Una oferta de 6.067 grups

Per al proper curs 2024-2025, s’oferten un total de 6.067 grups d’FP, fet que suposa un increment de 88 grups respecte el curs anterior. Per donar resposta a l’augment de l’alumnat als cicles formatius, creix també la plantilla de professorat, amb 301 nous docents que se sumen a les 10.088 persones docents en els centres públics.

Pel que fa als àmbits formatius amb major creixement, destaca el sector de la Sanitat, Informàtica i Comunicacions i Serveis a la Comunitat .

Com a novetat per al curs que ve, s’introduirà un mòdul de Català Professional. El mòdul s’implantarà a les famílies professionals que impliquin dur a terme una atenció a les persones. Estarà adequat als diferents àmbits: Administració i gestió, Comerç i màrqueting, Hoteleria i turisme, Sanitat i serveis Socioculturals i a la comunitat.