T22 El Llop

Oberta la segona funció de Terra Baixa a LaFACT Cultural

LaFACT Cultural ha programat una nova sessió de Terra Baixa. La nova sessió tindrà lloc el mateix 24 de setembre a les 18.00 h després que la funció de les 21.00 h s’exhaurís en només tres setmanes. Després de l’innovador programa de TV3 El Llop, que ha transformat actors amateurs en una companyia professional, Terra Baixa arriba als escenaris d’arreu de Catalunya. El Llop és un programa d’entreteniment televisiu emès a principis d’any a TV3 que reivindicava el teatre amateur del país. Dirigit i conduït per Àngel Llàcer, amb un format a cavall entre el concurs, el reality i la divulgació cultural, posava de relleu la importància de les companyies teatrals amateurs del país i, al mateix temps, la figura d’Àngel Guimerà, de Terra Baixa, i dels actors i actrius que l’han representat al llarg de la història.

Al llarg dels vuit capítols del programa, l’espectador va descobrir com es creava una obra teatral des de zero, sent testimoni de totes les fases tècniques i artístiques necessàries fins a l’estrena de l’espectacle, des dels càstings, les proves finals per seleccionar els actors fins als assajos i l’estrena.

Per la creació d’aquest espectacle, el programa va rebre més de 1500 candidatures, va fer 250 càstings a Cervera, Valls, Manresa i Olot i una gran final amb 33 candidats al laboratori del Món Sant Benet, on es va formar la companyia de Terra Baixa.

Sinopsi

La Marta viu sotmesa sentimentalment al Sebastià, propietari de l’hotel on treballa. Aquest, amo i senyor d’un extens patrimoni però pèssim gestor de les seves pertinences, està en vies d’arruïnar-se i decideix casar-se amb una filla de bona família per poder pal·liar els seus deutes. Per fer-ho, primer haurà de fer callar els rumors que el relacionen amb la Marta; per això, decideix fer cridar el Manelic, un pastor de les muntanyes, i fer-lo casar amb ella.

D’aquesta trobada fortuïta entre la Marta i el Manelic neix l’amor, i és gràcies a aquesta passió que creix l’empenta de la Marta per alliberar-se de les cadenes opressores del Sebastià. Àngel Guimerà planteja magistralment el conflicte constant entre dos mons antagònics i irreconciliables, reflex de les influències realistes i naturalistes de l’època en què Terra Baixa fou escrita: el món pacífic que representa la Terra Alta, i la Terra Baixa, llar de personatges mesquins i profundament corromputs.