Obres a l’Arxiu Tobella per instal·lar un ascensor i fer uns lavabos adaptats a la planta baixa

L’any 2014 es va fer un pla per racionalitzar els espais i fer accessible l’Arxiu Tobella. Les primeres obres es van realitzar al 2018: la remodelació de la sala d’exposicions de la planta baixa. Aquells treballs van eliminar elements afegits i van deixar al descobert paviments (rajoles hidràuliques) i sostres originals de volta catalana.

Es van fer gràcies a les subvencions de l’Ajuntament per a entitats amb seu pròpia interessades en renovar-la i fer-la accessible. El consistori va aportar el 75% dels més de 25.000 que va costar el projecte, realitzat per BAMMP Arquitectes i executat per l’empresa Toni Bros Gestió d’Obra.

L’any passat l’Arxiu no va concórrer a la convocatòria però en aquest 2020, sí. Ara, s’està transformant l’antic muntacàrregues de del magatzem tèxtil en un ascensor (instal·lat per l’empresa terrassenca EBYP) i també s’estan fent uns lavabos adaptats a la planta baixa. Han rebut una subvenció de l’Ajuntament d’uns 20.000 euros i per la seva banda, la Generalitat, també n’ha aportat uns altres 11.000.  Les dues fases han costat uns 60.000 euros i renovaran pràcticament la planta baixa de la part de l’edifici modernista que dona a la placeta Saragossa.

L’Arxiu està en negociacions amb el Centre Excursionista de Terrassa per llogar o vendre la part de darrera, la que dona al carrer Sant Llorenç.

En futures convocatòries, es volen rehabilitar la fusta de portes i porticons de l’edifici de Lluís Muncunill de 1904 i la sala d’actes de la primera planta es vol reconvertir en una sala de consultes de les més de 400.000 fotografies del fons, des de 1870 fins a l’actualitat.