Òmnium organitza una conferència per commemorar el 4 de setembre

Òmnium Cultural organitza una conferència per commemorar els fets del 4 de setembre. La Marxa de Torxes que aquest any arribava a la seva desena edició, es va haver de suspendre per la pandèmia. Aquest dijous l’historiador Marc Ferrer ha fet un repàs a l’ocupació que va patir Terrassa el 1713 per part de les tropes de Felip Vè. Ferrer és autor del llibre «La Guerra de Successió a Terrassa (1.700-1.725)», publicat per la Fundació Torre del Palau.

La conferència s’ha pogut seguir presencialment i a través de youtube. L’autor s’ha centrat en les cincumstàncies polítiques europees d’aquells anys durant la Guerra de Successió. També ha explicat que els dies 3, 4 i 5 de setembre, el coronel Bracamonte, de les tropes de Felip Vè, van assaltar i cremar a Terrassa més de cent cases i van deixar un rastre d’una vintena de morts entre els quals un nen. Les tropes del coronel agrupaven uns 4.500 soldats mentre que a la Vila de Terrassa eren 1.800 habitants.

De fet la ciutat, fins aleshores vila de referència i pol econòmic de la comarca va tardar anys en refer-se de l’atac. Segons fonts de l’historiador, Bracamonte va enviar informació als seus superiors dient que els terrassencs eren rebels i sediciosos. Definició que ha servit per fer un paralel·lisme amb l’actual situació de repressió i persecució d’idees. Manel Martí, de la Comissió 4 de setembre, ha presentat l’acte amb un record pels desapareguts Àngel Casanovas, Miquel Massagué, Edmond Sala i Joan Crispí.