La Marcel·la Clusellas és una mare donant de llet materna per segona vegada. La primera experiència va ser fa 4 anys, quan va néixer la Júlia i ha repetit amb l’Oriol, que té 6 mesos.
La recomanació de fer-se donant li va arribar de la llevadora del CAP Rambla de Mútua Terrassa. Produeix molta llet i de molta qualitat i la seva filla no se la bevia tota. L’excedent van arribar a ser uns 10 litres, que segur que van ser molt ben rebuts per part dels nens prematurs.
Reconeix que la pandèmia li ha complicat les coses: ara tots els recipients s’han de rentar i esterilitzar abans i després de cada extracció, ha de posar-se mascareta, netejar-se les mans amb gel antisèptic i la llet s’ha de congelar immediatament després. Amb la Júlia es treia la llet a la feina. Ara, teletreballa i ho fa a casa, a primera hora del matí, amb un aparell doble i abans que el seu fill es desperti. És més esforç però és l’única manera d’organitzar-se, diu.
El Banc de Llet Materna ha recollit en 10 anys de trajectòria gairebé 10.000 litres de més de 5.000 mares donants que han ajudat a sobreviure a més de 4.300 nadons prematurs d’alt risc. Són criatures que han nascut abans de la setmana 32 de la gestació i amb un pes per sota d’1,5 quilos. Molts passen setmanes a la incubadora abans de poder anar a casa.