Per Sant Joan, revetlles en petit comitè i molta cura amb els petards

Aquest juny ha arrencat amb pluges, però és el mes de l’arribada de l’estiu i d’una celebració tan nostrada com la revetlla de Sant Joan. Amb el final de l’estat d’alarma previst per al 21 de juny i a la vegada les mesures de seguretat contra la pandèmia encara vigents, la d’aquest any serà una revetlla inèdita. El departament d’Interior de la Generalitat i Protecció Civil ja han preparat la normativa per regular els actes habituals de la nit més curta de l’any. Cada ajuntament, però, podrà adaptar aquest marc legal al seu municipi.

Així doncs, a l’espera del pla que elabori l’Ajuntament i comptant que el 23 de juny Terrassa ja sigui a la Fase 3, les celebracions particulars estaran limitades a un màxim de 20 persones. Tot i que queden prohibides les festes multitudinàries, les revetlles populars podran aplegar fins a 80 participants si són en espais tancats i deu vegades més, 800 persones, si es fan a l’aire lliure. En tots dos casos, només si és possible garantir la distància de dos metres entre grups de persones.

Si manipulem petards, també s’haurà d’anar amb compte amb dos elements que en la «nova normalitat» s’han convertit en imprescindibles. El gel hidroalcohòlic, ben lluny, perquè és inflamable. I les mascaretes, s’hauran de continuar utilitzant, però evitant la proximitat amb les espurnes. A més, es considera imprescindible rentar-se les mans abans i després d’utilitzar els petards i mai hem de compartir el material pirotècnic amb altres grups de gent.

A partir d’aquí, caldrà veure quines són les entitats i associacions que decideixen tirar endavant la celebració de la revetlla. L’any passat, a Terrassa s’hi van celebrar 17 revetlles i es van fer tres fogueres. Una altra tradició, l’arribada de la Flama del Canigó, també està pendent que l’entitat organitzadora, Òmnium Cultural, es pronunciï.