Perruqueries i barbers que no desinfecten les eines provoquen la proliferació de la tinya

La nova moda entre els nois joves de pentinats molt esquilats i rasurats a la zona del clatell, i la proliferació de determinats locals on aquest servei és més econòmic ha facilitat l’expansió de la tinya.

Anteriorment, els perruquers feien servir navalles, que es podien desinfectar fàcilment amb un líquid. Ara s’utilitzen màquines elèctriques que necessiten un esterilitzador de llum ultraviolada. I alguns d’aquests establiments no estan complint les normes higièniques.

Amb tot, si es té un bon diagnòstic, el tractament per combatre la tinya és molt eficaç.

Una situació similar ha passat amb la sarna que, des del confinament, s’ha propagat d’una manera extraordinària. En tots dos casos, es tracta de malalties que es transmeten per contacte. Eren més esporàdiques i ara s’ha comprovat que fan cicles i tornen a aparèixer cada deu o quinze anys.

A diferència de la tinya, el tractament és més complicat perquè la sarna no es veu i la picor és l’únic símptoma que, a més, persisteix un cop curada com a conseqüència del mateix tractament.

[Les imatges utilitzades en aquest reportatge EN CAP CAS corresponen a una perruqueria concreta que hagi tingut casos de tinya. Són d’arxiu i corresponen a un curs de formació]