Perruqueries i centres d’estètica es concentren a 77 municipis de l’Estat per reclamar l’IVA reduït

El sector de la imatge personal, format per perruqueries i centre d’estètica, no pot més. Reclama al govern espanyol que, en coherència amb la seva condició de serveis essencials, se’ls retorni l’IVA reduït del 10 per cent. Aquest dimecres al matí han fet una acció de protesta simultània a 77 municipis de l’Estat, 16 d’ells a Catalunya, convocats per Creer en Nosostros i la Plataforma de Peluqueros Unidos de España.

La reivindicació ha aconseguit unir un sector, el de la imatge, on tradicionalment cadascú ha ant pel seu compte. Un centenar d’associacions donen suport a l’acció d’aquest dimecres, que, segons diuen, no serà l’única. També el govern municipal recolza les demandes de la perruqueria i l’estètica, que ja es veuen prou tocades pels efectes del coronavirus. A Terrassa hi ha gairebé 300 perruqueries i centres d’estètica.

En tot el 2020 van tancar més de deu mil salons de perruqueria i estètica, un de cada cinc. Sense més ajudes ni canvis en l’IVA, podria arribar a les 18 mil al març i les 29 mil al desembre. 52.000 persones ja han perdut el seu lloc de treball.

Només arribar a La Moncloa el PP de Mariano Rajoy va pujar l’IVA de les perruqueries al 21 per cent. L’estètica ja ho estava.

Al 2018 el PSOE, encara a l’oposició, va presentar una Proposició No de Llei per tornar al 10 per cent però va ser rebutjada. Ara el sector de la imatge se sent traït pels socialistes perquè, ara que governen, rebutgen aplicar allò que defensaven fa tres anys.