‘Pioneras’: com un equip de Terrassa va impulsar l’hoquei patins femení a Catalunya

La selecció espanyola és la que més vegades ha guanyat el mundial d’hoquei patins, i té un total de 12 medalles. Avui, el patinatge és el segon esport més practicat per les dones a Catalunya. Aquest èxit esportiu va començar a finals dels anys setanta a Terrassa, al Sant Josep de Can Palet, on l’entrenador Eudald Mangot buscava nois, però també noies, per a formar equips d’hoquei patins.

La història del primer equip femení d’hoquei patins a Catalunya i a Espanya el recull el llibre ‘Pioneras’, escrit pel mateix Mangot, que reivindica el paper d’aquelles jugadores en l’impuls d’aquest esport.

La presentació de ‘Pioneras’ ha tingut lloc al Centre Cultural El Social, on després va jugar l’equip de Mangot. Hi han estat presents les nou jugadores que van formar aquell equip, que aleshores només podien jugar contra nois.

Poc després de la formació d’aquest equip pioner a Terrassa en van aparèixer d’altres, com el Jesús Maria d’Igualada, amb els que van disputar els primers tornejos exclusivament femenins.