Pla de digitalització dels fons de la Filmoteca per fer-los accessibles al públic

La Filmoteca de Catalunya conserva, restaura i preserva els films en el format original. Però en el context actual, si es vol afegir la difusió, cal digitalitzar aquestes pel·lícules per tornar a exhibir-les.

Aquest dijous, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, s’ha presentat el pla sistemàtic de digitalització d’aquests films, datats entre el 1940 i el 2014, al Centre de Conservació i Restauració del a Filmoteca, situat al Parc Audiovisual de Catalunya. Es tracta de visibilitzar el cinema català d’aquest període.

El pla compta amb la col·laboració de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. Els dos escàners adquirits per la Filmoteca s’han ubicat a l’ESCAC i s’acompanyen d’una sala de projecció amb estació de color, imprescindible per completar el procés. El conveni signat entre les dues entitats permet digitalitzar el patrimoni i la formació dels estudiants. A més, totes les creacions de l’alumnat també s’adaptaran als formats actuals.

S’anomena pla sistemàtic perquè aquest 2022 s’han digitalitzat 8 llargmetratges i 8 curtmetratges però posteriorment, cada exercici, seran 20 films. Així, a partir del 2023, cada any es digitalitzaran 10 llargmetratges i 10 curts. Aquests films tornaran de nou a la vida i es projectaran en un cicle de la Filmoteca que es titula «Historia permanent del cinema català»

Una comissió externa validarà la selecció de títols que proposi la Filmoteca per ser digitalitzats anualment.

Filmoteca PAC ESCAC digitalitzacióFilmoteca PAC digitalitzacióFilmoteca PAC digitalitzacióFilmoteca PACNatàlia Garriga, Casamitjana I Riambau

Natàlia Garriga, Casamitjana I Riambau 2