Preocupació entre els consumidors per la pujada de preu dels aliments

Els preus dels productes més bàsics s’han disparat de manera notable durant els últims mesos. L’alt cost de l’electricitat, els carburants i, també, dels aliments, han causat que moltes llars tinguin problemes per poder fer front a les factures.

En el cistell de la compra de moltes famílies només hi caben els aliments de primera necessitat. La farina, l’oli, la pasta o les llegums han vist duplicar els seus preus des de principis d’any. Una tendència general que s’ha vist reflectida també en la secció de fruita i verdura. Productes tan bàsics com les pomes o les taronges s’han encarit més d’un 20% durant els últims mesos. Sens dubte, però, un dels aliments que més ha patit la pujada de preus és el tomàquet de sucar, que en poques setmanes ha passat a valdre el doble.

I és que l’Índex de Preus de Consum s’ha inflat a nivells desorbitats i això ha repercutit directament en el poder adquisitiu de la ciutadania. En la majoria dels casos la solució ha estat reduir despeses. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris, els preus s’han encarit prop d’un 15% durant el 2022, l’increment més alt dels últims 34 anys. Malgrat que alguns economistes apunten que la pujada no ha arribat encara al seu topall, sempre hi ha qui intenta veure el futur amb optimisme.