Preparen una campanya per conscienciar sobre la violència masclista contra dones grans

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès 43 dones majors de 65 anys sobre un total de 1.020 durant el 2020 (representen el 4,2% de les ateses). De les 43, 14 estan en situació de violència masclista, un 32,5%.

12, pateixen violència en l’àmbit de la parella o l’exparella (o sigui, violència de gènere); 8, maltractament psicològic (també en l’àmbit de la parella); 2, han patit agressions fora de l’àmbit de la parella; 10, violència psicològica (9 en l’àmbit de la parella i 1 en l’àmbit familiar); 4, han patit agressions físiques (3 en l’àmbit de la parella i 1 per part d’un conegut). 4 d’elles, les que han patit agressions físiques, han denunciat i 1 d’elles té una ordre de protecció. També ha denunciat 1 dona que ha patit violència psicològica en l’àmbit de la parella i també té una ordre de protecció.

I és que la violència masclista no entén d’edats i afecta doblement les dones grans. De fet, pateixen una doble discriminació: per edat i per ser dones.

A més, són les víctimes més oblidades i invisibilitzades perquè, moltes vegades, elles mateixes normalitzen la violència i es resignen davant una vida que assumeixen com el seu propi rol. I és que les dones grans poques vegades denuncien al seu agressor, que acostuma a ser el seu cònjuge per por, per dependència econòmica i emocional, aïllament i soledat o falta de suport.

Els serveis de Polítiques de Gènere i de Gent Gran col·laboren en l’abordatge interseccional d’aquesta realitat. De fet, ja es va fer una sessió informativa abans de la pandèmia i s’han incorporat indicadors de detecció de violència masclista dins del Protocol d’Actuació davant el maltractament de les Persones Grans. Ara, les dues regidories preparen una campanya per conscienciar sobre una problemàtica que asseguren que està invisibilitzada.

Algunes de les violències que es volen denunciar i visibilitzar amb aquesta iniciativa són la incapacitat de decidir sobre l’economia familiar, la submissió a les tasques reproductives, a les decisions del marit o de la família i el poc respecte a les seves opinions pel fet de ser dones grans.