Estafadors bancaris

Presó per a dos estafadors bancaris detinguts a Terrassa

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Terrassa van detenir el passat 23 de març un home de 35 anys i una dona de 34, com a presumptes autors dels delictes d’estafa, usurpació de l’estat civil, falsificació de document públic i oficial, ús de document legítim sense estar autoritzat i intrusió a sistemes informàtics.

Els detinguts utilitzaven dades personals de víctimes per fer-se passar per elles i estafar-les i aconseguir beneficis econòmics. Sempre feien servir el mateix modus operandi: primer aconseguien les dades personals furtant la correspondència postal o altres il·lícits penals. Amb aquesta informació demanaven la portabilitat de la línia de telefonia mòbil de les víctimes cap a altres companyies per, d’aquesta manera, rebre les targetes SIM a l’adreça que els autors designaven, normalment establiments comercials del seu entorn. El següent pas era realitzar moviments bancaris sense consentiment dels propis titulars, ja que a l’estar en possessió de les targetes SIM podien operar a través de les opcions de banca online de les diferents entitats financeres, donar d’alta nous comptes i targetes o, inclús, demanar préstecs o altres actes jurídics. En algunes ocasions també havien adquirit telèfons mòbils d’alta gamma i patinets elèctrics que posteriorment venien a plataformes d’internet de compra-venda.

Els dos detinguts van estar en actiu durant anys fins que els investigadors van poder identificar i relacionar tots els fets. De moment, se’ls relaciona amb un mínim de 32 fets delictius en els que els beneficis ascendirien a uns 35.000 euros, però no es descarta que puguin haver participat en més fets ja que els agents estan a l’espera de rebre més informació i documentació per part de les víctimes.

Els detinguts, que entre els dos sumen més d’una vintena d’antecedents policials, van passar el 24 de març a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Terrassa qui va decretar l’ingrés a presó.