Presons revisarà l’expedient de Josep Rull per si s’acull al tercer grau

Les presons catalanes hauran de decidir en els pròxims dies si concedeixen el tercer grau, un règim de presons de semillibertat, als anomenats presos del Procés, entre ells l’exconseller i exregidor Josep Rull. Si no se’ls concedeix, es podrien quedar en el segon grau, tal i com es troben ara, amb sortides per treballar o fer tasques socials. El règim estableix que s’ha de revisar la situació dels presos després de 6 mesos de la primera revisió. El termini es compleix el 9 de juliol.

Si aconseguissin el tercer grau, els condemnats per sedició només haurien d’anar a dormir a la presó i els caps de setmana els podrien passar a casa. La setmana que ve es podria conèixer la proposta de les presons catalanes, que haurà ratificat abans la secretaria de Mesures Penals de la Generalitat. Només en un 5 per cent dels casos la Generalitat modifica la proposta de presons. També hi ha la possibilitat que als presos del Procés se’ls apliqui l’article 86.4, en virtut del qual podrien anar a dormir cada dia a casa seva, una mesura que les presons de Catalunya han fomentat durant l’emergència del coronavirus per rebaixar el risc de contagi. Una proposta que afecta al 85 per cent dels presos des del decret d’alarma.

En el cas de Josep Rull i la resta de presos d’aquest cas, primer se’ls hauria d’aprovar el tercer grau, una mesura sobre la qual també s’hi podria pronunciar el Tribunal Suprem. La llei estableix que el tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem, pot dir-hi l’última, si retira o manté una classificació, sempre que la Fiscalia presenti un recurs. Una possibilitat més que probable amb l’estricte posicionament mostrat fins ara pel ministeri públic.