Prodis celebra la reforma del Codi Civil per dotar de més llibertat a les persones amb discapacitat

Nou escenari per a les persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit de la presa de decisions. El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest setembre una reforma del Codi Civil que permetrà passar d’un model d’incapacitació jurídica a un nou paradigma basat en els suports.

La iniciativa ha estat molt ben rebuda pel sector, que ja feia anys que reclamava un canvi en el marc legal. El Sergi, per exemple, té 26 anys i en fa cinc que és usuari de Prodis. La seva discapacitat intel·lectual però, no li impedeix -ni molt menys- prendre decisions importants, habitualment amb el suport dels seus pares. Per a ell, la nova normativa és un acte de justícia.

El nou model farà desaparèixer figures importants en l’assessorament de persones amb discapacitats intel·lectuals, com podien ser la del tutor o també la pàtria potestat prorrogada o rehabilitada. A Catalunya aquesta figura serà, a partir d’ara, la de l’assistent, que realitzarà principalment tasques d’acompanyament o bé, en els casos més greus, les funcions de representant. Des de DINCAT, la federació d’entitats de discapacitats intel·lectuals, demanen el desplegament d’un paquet de mesures per tal de fer viable una aplicació adequada de la nova llei.