Prodis millora l’autonomia dels seus residents amb l’adaptació d’un habitatge per a 12 persones

Prodis (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca) ha reformat i equipat un pis a la ciutat per adaptar-lo a les necessitats de persones amb discapacitat intel·lectual i mobilitat reduïda i convertir-lo així en una llar-residència per a aquest col·lectiu.

L’allotjament, posat a punt gràcies al cofinançament de Fundació ONCE, té capacitat per a 12 persones i pretén facilitar la normalització, vida independent i integració comunitària dels seus destinataris, segons explica el projecte social, elaborat per la mateixa entitat.

En aquesta línia, Dani Jorquera, gerent de l’entitat, assenyala que Can Tusell 1, que és com s’anomena l’habitatge, vol ser una llar on els seus beneficiaris trobin intimitat, seguretat i estabilitat en el temps, a més d’accessibilitat i confort. “Aquest model busca allunyar-nos al màxim l’aspecte d’un equipament residencial, de grans dimensions, allunyat d’un teixit urbà i una uniformitat de perfils de necessitat de suport”, subratlla.

Les 12 places de Can Tusell 1 són concertades, el que suposa que Prodis factura una part del seu cost a la Generalitat i que l’altra la abonen els destinataris, tal com explica l’entitat, que assenyala també que l’habitatge és una cessió en arrendament que li ha fet l’Ajuntament de Terrassa.

A la casa, situada al barri de Can Tusell, que disposa d’equipaments comunitaris i voreres amples i transitables, viuen actualment dotze persones, d’edats compreses entre els 44 i els 70 anys, amb discapacitat intel·lectual, amb diferents necessitats de suport, 4 d’elles amb paràlisi cerebral, i que presenten trastorns associats, com ara autisme, X fràgil …

Tots ells es desenvolupen en un espai ampli, amb set dormitoris, saló-menjador, cuina, 2 banys adaptats (un amb llitera) i pati. Disposen, per tant, d’una llar confortable que els facilita les relacions interpersonals dins el propi grup i la interacció normalitzada amb la societat en què viuen.

Estan assistits per un equip professional especialitzat de 12 persones, que cobreixen per torns, totes les necessitats i vigilància, 365 dies a l’any, dia i nit. Integren l’equip un coordinador, una psicòloga, una infermera i 9 persones d’atenció directa.

D’aquesta manera, l’experiència de Can Tusell és valorada molt positivament per les persones beneficiàries, cosa que anima Prodis a seguir impulsant projectes amb la mateixa filosofia que va inspirar aquesta llar, que no és altre que apostar per una vida independent per a les persones amb discapacitat.

L’edifici adaptat està ubicat al barri de Can Tusell